donderdag 20 februari 2025

Catherine Saunders - Mr Beast


 

Alle weetjes over Mr Beast geschreven door Catherine Saunders


Dit boek mochten we lezen voor uitgeverij de Fontein.
Toen de mail kwam en ik het aan mijn zoon liet zien, reageerde hij direct oh gaaf ja die ken ik mam. Over hem heb ik het wel eens gehad. Nou ik had werkelijk geen idee. Dus verplicht samen wat youtubefilmpjes gekeken om te kijken wie deze beste mr. Beast is.

Je krijgt in dit boek de kans om het verhaal over hem vanaf het begin te lezen. Hoe hij vanuit de slaapkamer startte met het plaatsen van gamevideo’s totdat hij online de wereldwijde sensatie werd. Al lezende weg wordt je meegenomen in een wereld waarin hij de meeste bijzondere sensationele weggeefacties doet. Hij doet spectaculaire stunts, challenges en heeft inspirerende video’s die mensen kunnen helpen.
Op spectulaire wijze laat dit boek je door citaten, statistieken en leuke snelle quizzen dat hij Mr Beast de grootste ster van het internet is.

Wat een leuke aantrekkelijke cover heeft dit boek, de nieuwsgierigheid was bij mijn zoon al zowiezo gewekt. Zelf werd ik ook nieuwsgierig toen ik wat filmpjes had gezien.

Dit is een leuk boek voor de grote fans van Mr Beast. Het is ook aantrekkelijk gemaakt voor de minder fanatieke lezers door de afwisseling tussen de feiten, quizzen en weetjes. De schrijfstijl van Catherine Saunders en de opmaak van het boek op zich maken het voor jonge lezers een waar feest om te lezen. De illustraties geveen daarbij ook nog een extra tintje.

Mijn zoon vond het een leuk boek dat nog een wat extra kennis over Mr Beast gaf. Het was leuk om te lezen en zeker niet saai.
Ik als ouder vond het een leuk boek en liet mij ook meekijken in de wereld die de kinderen op youtube aantrekken in Mr. Beast.

Bedankt voor uitgeverij de Fontein voor het recensie-exemplaar.

Marianne en Theo Hoogstraten - De gifmengster




 De gifmengster is geschreven door Marianne en Theo Hoogstraaten.

In deze historische roman lees je het verhaal van Lucrezia Borgia. Zij leidt een op het oog een onbezorgd leventje. Dit verandert wanneer haar vader, kardinaal Rodrigo Borgia, tot paus wordt gekozen.
Lucrezia wordt door haar vader ingezet om sterke bondgenootschappen te kunnen smeden. Zij wordt gedwongen door haar vader om met een veel oudere man. Toch blijkt haar vader niet geheel blij met dat huwelijk en wil hij dat Lucrezia haar echtgenoot te laten vergiftigen. Het is al eens eerder gebeurd alleen nu weigert Lucrezia.

Wat een bijzonder verhaal was dit om te lezen. Vanaf de eerste letter heeft het verhaal me gepakt en meegenomen op reis naar het Vaticaan. Je kan merken dat de auteurs grondig onderzoek hebben gedaan naar de ‘dame’ Lucrezia. Ze hebben deze dame een menselijke kant gegeven. In de geschiedenis staat ze beschreven als een harde, meedogenloze dame.
Ze hebben dit boek verdeeld in twee delen. Het ene deel gaat over het leven dat haar vader haar oplegde. Het andere deel gaat over het moment dat Lucrezia haar verhaal op haar sterfbed vertelt aan haar overleden kinderen.

Het is een mooi verhaal dat een prachtige beschrijving geeft van die tijd. Het is gebaseerd op non fictie en fictie en laat zien dat de auteurs genoeg onderzoek hebben gedaan om het tot een boek te kunnen maken.

Het verhaal is op een prettige manier geschreven, de woorden houden je aandacht vast en nemen je echt mee naar die tijd.

Al met al een prachtig verhaal voor liefhebbers van historische romans.

Marlies Slegers - Broers

 


In ‘Broers’ geschreven door Marlies Slegers lees je het verhaal van Raf.

De beste vriend van Raf, Sahir, komt op klaarlichte dag om het leven bij een aanslag op een middelbare school. Raf heeft het vermoeden dat zijn halfbroer Carlos de aanslag heeft gepleegd. Hij herkent hem op een livefeed. Carlos slaat op de vlucht en Raf gaat hem achterna op zoek naar antwoord.

Broers is een hele spannende jeugdthriller. Het is een onderdeel van de Misdadig goed-serie. Het zijn novelles die gaan over herkenbare en actuele onderwerpen voor jongeren. Spannend en niet te dik en je leest het echt in een avondje uit.

Na eerder ‘Onder mijn huid’, ‘Briefjes voor Pelle’, ‘We moeten je iets vertellen’ te hebben gelezen was ik ook nieuwsgierig naar ‘Broers’. De schrijfstijl van Marlies Slegers leest erg prettig. De onderwerpen zijn hedendaags en blijven boeiend. Het is allemaal niet mooier gemaakt dan het is in mijn ogen en daardoor blijft het mij enorm boeien. Ik raad ‘Broers’ zeker aan als je iets spannends wil lezen, realistisch. Je hebt het boek uit voor je er erg in hebt.

zondag 16 februari 2025

Caja Cazemier - Hoor je mij?


 En dan ben je in gesprek met Martine Letterie en tipt zij een van de boeken die ze geschreven heeft met Caja Cazemier. Ze tipte ‘Hoor je mij’ over dove kinderen. Zelf ben ik ernstig slechthorend. Ik ben dan ook nieuwsgierig hoe ze dit in een verhaal verwerkt hebben.

In ‘hoor je mij’ maak je als lezer kennis met twee tieners. Sterre en Freek. Het verhaal van Sterre lees je in het heden, het verhaal van Freek in het verleden: de jaren vijftig.
Sterre’s verhaal begint aan het einde van groep 8. Ze gaat naar de middelbare school. voordat ze daar start gaat ze nog op een theaterkamp voor dove kinderen waar ze haar vriendin Mila leert kennen. Mila’s familie bestaat uit veelal dove mensen. Sterre’s familie bestaat vooral uit horende mensen. Sterre maakt kennis met de familie van Mila en krijgt er een soort tweede opa bij, maar dan een die wel speciaal is. Op de middelbare school loopt Sterre tegen van alles aan en besluit net als Freek weg te lopen.
Freek’s verhaal start op het internaat en later in Den Haag. De ouders van Freek schamen zich voor hun doofheid en verbieden Freek en zijn zus in het openbaar te gebaren.
Op school wordt er nauwelijks rekening gehouden met zijn doofheid en mag er geen gebarentaal gebruikt worden. Thuis wordt het er niet beter op en Freek besluit weg te lopen.
Wat daar de gevolgen van zijn, raad ik aan om zelf te lezen.

Jeetje, wat is dit boek zo herkenbaar geschreven. Alle aspecten van het doof zijn komen naar voren in de ontwikkeling van Sterre en Freek. Ik herken mezelf enorm in Sterre. Eerst wil je alles maar zelf oplossen en opvangen, je denkt dat je het zelf wel redt en denkt ook de hulpmiddelen die er nu zijn niet te hoeven gebruiken. Het kost veel energie als dove om alles maar te volgen. Het niet kunnen volgen van groepsgesprekken, grapjes missen, het onbegrip, de onkunde van mensen om je niet te kunnen verplaatsen in wat een ander misschien van je nodig heeft om het ook te kunnen volgen. Het moment dat het Sterre te veel wordt, maken niet alleen tieners mee, ook volwassenen lopen hier tegenaan en weten zich er ook niet altijd raad mee.
De schaamte die de familie van Freek kent rondom doof zijn, het verbergen van de gebarentaal, maar ook de vooroordelen waar Freek tegen aanloopt dat een dove niet op zijn plek is in de horende wereld, bijvoorbeeld dat hij dan het lyceum niet zou kunnen volgen, zijn pijnlijk en ik denk zeker soms nog in de huidige maatschappij terug te vinden.

Zo kan ik nog op vele aspecten van dit boek in gaan. Dit boek laat zoveel kanten zien van de dove wereld maar ook hoe de horende wereld ermee omgaat. De energie die het deelnemen aan groepen kost, de veroordeling als je een tolk in zet, dan kun je lekker met geheimtaal werken voor je voeten geworpen krijgen. Gelukkig zijn er ook wel positieve dingen te noemen zoals mensen als Kars en Leonor in het verhaal. Het was voor mij dan ook een confronterend verhaal met zoveel herkenning. Een van de adviezen van opa Freek neem ik ook mee in mijn zoektocht naar welke wereld ik thuis hoor. Kom op voor jezelf en gebruik de hulpmiddelen die er zijn. Een ander kan het onnodig vinden of onzin, maar je hebt jezelf ermee als je het niet doet.

De verhaallijnen komen zo goed bij elkaar en lopen vloeiend in elkaar over. Knap werk!
‘Hoor je mij’ is het eerste verhaal dat ik van Caja Cazemier en Martine Letterie samen heb gelezen. Het is een ware aanrader als je je wil verplaatsen naar hoe het voor een dove is in deze wereld. Ik ben zelf opgegroeid met de mededeling dat ik mij vooral moest aanpassen en zorgen dat een ander geen last van mij had in de periode dat mijn slechthorendheid is begonnen, dezelfde periode als Sterre. Ik ben jaren later pas begonnen met het inzetten van hulpmiddelen en dat heeft me veel gekost, maar er had misschien ook meer in gezeten.
Passend lezen heeft voor mensen met een leesbeperking / visuele beperking het luisterboek in de collectie zitten. Ik hoop dat Passend lezen naast het luisterboek ook het braille boek in de collectie op gaat nemen. Dit boek gaat dan wel specifiek over de dove wereld. Maar denk dat dit boek ook aansluit bij de doofblinden.

Martine Letterie - Verzet tegen de vijand


 Een van mijn interesses is de Tweede Wereldoorlog. Ik heb al eerder boeken van Martine Letterie gelezen. Nu heb ik het boek ‘Verzet tegen de vijand' geschreven door Martine Letterie geluisterd via Passend lezen.


Toon moet onderduiken. Op dat moment is het januari 1944. Een jaar geleden kwam Toon van het seminarie af en wist hij niet veel van wat er allemaal speelde. Nu op het moment dat hij moet gaan onderduiken, gebeurt er heel veel. Op zoek naar een onderduikplaats in de Peel, stuit hij op een verzetsgroep.

In dit indrukwekkende verhaal maak je kennis met Toon. Eerst als jonge jongen. Hij zit op het seminarie en daar komt hij tot de conclusie dat dat iets is wat niet bij hem past. Hier lees je ook wat voor invloed zoiets heeft op het gezin, ik bedoel dan ook het beeld van wat ouders op zo’n moment van je verwachten. Daarnaast de uitwerking op Toon dat hij buiten het gezin heeft gestaan en er daarna nog kinderen bij zijn gekomen.
Toon helpt gestrande gevechtspiloten aan een onderduikadres en moet niet veel later besluiten ook te gaan onderduiken. Hij krijgt te horen dat hij daarvoor het beste naar de Peel kan trekken.
Toon komt in een verzetsgroep terecht en onderneemt allerlei dingen om mensen te helpen maar vooral ook met gevaar voor eigen leven.

Ik heb het boek als indrukwekkend omschreven omdat het verhaal heel concreet is en je laat voelen wat iemand heeft moeten doen en meegemaakt in die tijd. Het is niet alleen informatief maar laat je echt het verhaal binnenkomen en beseffen dat deze tijd niet vergeten mag worden! Het moment dat Toon een hooibaal met fosfor in de brand moest gaan steken, vond ik erg spannend en kwam bij mij ook binnen.

Het verhaal is in een heldere, boeiende schrijfstijl geschreven. Geen moeilijke woorden, maar er werd ook niet om de hete brij heen gedraaid.

Verzet tegen de vijand laat in mijn ogen naast de heftige Tweede Wereldoorlog ook zien wat het met iemand doet, vriendschap / vijanden, keuzes maken, vertrouwen of wantrouwen hebben in anderen, maar vooral ook vertrouwen op en in jezelf hebben.
Het was een boek dat me zeker niet heeft losgelaten en ik anderen daarom ook echt aanraad om te lezen / luisteren.

Aster Borg - Waar de mist niet kan komen - Boek 1 Lily


 In Lily, waar de mist niet kan komen, lees je het verhaal van de twintigjarige Lily Appleton. Zij leidt samen met haar ouders een goed leven in Chelsea, NYC.

Het plaatje is compleet met haar verloofde Raymond. Lily komt de leuke, lastige, moeilijke aspecten van het leven tegen.

Wat een prachtig verhaal is dit. Je leest het verhaal van het heden en het verleden vanuit Lily. Je gaat terug in de tijd van de jaren 20-30 en voelt de sfeer van New York City. Ik kon me tijdens het lezen verplaatsen naar het ouderlijk huis van Lily. De sfeer voelde je in het verhaal. In het heden word je meegenomen naar de jaren 80 in Parijs.
Lily vertelt daar het verhaal tegen haar denkbeeldige vriendin Amandine. Ze geeft een eenzame indruk en kijkt verbitterd terug op het verleden.

De schrijfstijl is vlot, romantisch op zijn tijd maar ook heel beeldend. Het verhaal nam mij daadwerkelijk mee in mijn hoofd en mee in de omgeving.

De personen in het verhaal zijn herkenbaar en goed uitgewerkt. Je leert iedereen kennen en voelt de emotie die een bepaald iemand soms oproept. Ik vond naast Lily Alice ook een bijzondere rol spelen in het verhaal. Ik ben dan ook wel nieuwsgierig naar hoe dit verder zal gaan. De vader van Lily neemt een rigoureus besluit. Deze uitwerking in het verhaal vond ik erg knap beschreven.

Het verhaal wordt afwisselend in het heden en het verleden verteld. Dit wordt duidelijk aangegeven door het jaartal waar het hoofdstuk mee begint.
Aster Borg is er in geslaagd om ervoor te zorgen dat ik hoe dan ook het verhaal bleef lezen. Het verhaal heeft me dan ook tot op de laatste bladzijde geboeid en mij een hoop leesplezier gegeven. Het is een ware aanrader met de koude donkere dagen voor de boeg om het onder een dekentje met een kop thee of koffie te lezen.


A.C. Porter - de Erfgenamen


 ‘De erfgenamen’ geschreven door A.C. Porter mocht ik lezen met de leesclub van de boekenreizigers o.l.v Erna Eikhoudt.


‘De erfgenamen’ vertelt het verhaal van onder andere:
Vier Joodse wezen, ze zitten al sinds het begin van de oorlog ondergedoken op een bizarre plek: Berchtesgaden. Een plek waar de nazi top inclusief Adolf Hitler zijn vakantiehuis heeft.
De jonge Ezra Walsh ontwikkelde zich in die jaren tot de belangrijkste adviseur van John F. Kennedy. Ezra wordt na de moord op haar broer Elias gedwongen een diepgeworteld geheim uit haar verleden onder ogen te gaan zien. Ze komt in een wereld terecht waarin ze niemand lijkt te kunnen vertrouwen, maar ook het grootste gevaar wordt voor de aanstaande president.

De erfgenamen wordt vooral vanuit Ezra verteld. Je leert haar als lezer dan ook het beste kennen. Het verhaal is in korte hoofdstukken geschreven. De woorden zijn zo gekozen dat je wordt meegenomen in het leven van de Joodse wezen.
Er komen diverse onderwerpen aan bod: de dreiging van de Duitsers, hoe de geallieerden op komst kwamen, de verovering van het gebied, de kunst en rijkdommen van Hitler met zijn totale gangenstelsel in de berg.

Wat op mij het meest indruk heeft gemaakt, is de angst van de kinderen. Ze konden zich gelukkig in de verborgen bibliotheek nog ontwikkelen.

Het verhaal is prachtig geschreven. De vele plotwendingen waren spannend, maar lieten je ook de dreiging en de onrust voelen.

In mijn ogen is de erfgenamen een compleet verhaal waar alle details tot in de puntjes zijn uitgewerkt.

Ik ben zeker nieuwsgierig naar meer, want dit debuut was al meesterlijk, wat kan er dan nog meer volgen!


Sabine Zwaan - de kunst van het verleiden

 

‘De kunst van het verleiden’ geschreven door Sabine Zwaan mocht ik lezen voor de Verhalenfabriek. Ik heb eerder ‘Lentevloek’ mogen lezen van haar.

In ‘De kunst van het verleiden’ lees je het verhaal van Evelyn. Evelyn is in totale paniek, ze is haar notitieboekje kwijt. Dit boekje bevat alle informatie over hoe je een man aan de haak kan slaan. Ze heeft anders geen vertrouwen erin hoe ze haar nieuwste vlam Leo aan de haak kan slaan. Rampzalig genoeg ontdekt buurman Blake per ongeluk dit boekje. HIj vindt het notitieboekje maar al te interessant en probeert te ontrafelen wat de achtergrond van dit notitieboekje is. Blake probeert Evelyn te overtuigen om het notitieboekje uit te lenen aan hem. Alleen veroorzaakt hij dat Evelyn totaal over de kop gaat, ze twijfelt aan alles wat ze dacht te weten over mannen. Is Leo de ware of toch deze buurman Blake?

In dit verhaal volg je als lezers dus Evelyn en Blake. Evelyn een gewone jonge vrouw die zoekte naar de leifde. Ze probeert dit door te observeren en analyses te maken hoe ze zich kan aanpassen om de perfecte vrouw te zijn en de kans op slagen vergroot. Blake is de goede tegenhanger van Evelyn, een leuke zelfverzekerde man met een hoog nuchterheidsgehalte.

Opnieuw is deze novelle geschreven door Sabine Zwaan, een heerlijke, grappige en leuke feelgood om te lezen. De schrijfstijl van Sabine Zwaan is levendig, vlot en luchtig. Je wordt meegenomen in dit verhaal en kan mee naar die wereld. Het verhaal is kort dus enigszins voorspelbaar, maar het is een erg leuk verhaal, er gebeurt genoeg en je kan het wel in een paar uurtjes met een grote glimlach uitlezen.

Annet Hulst - Kat in het nauw

Kat in het nauw, een novelle geschreven door Annet Hulst en uitgegeven bij de Verhalenfabriek. Een novelle met een vooral opvallende leuke cover die me direct nieuwsgierig maakte naar het verhaal.

Nadat haar zoon besloot per direct bij zijn vader te gaan wonen, blijft Annelinde alleen achter in het huis waar ze ooit met zijn drieën woonden. Annelinde ervaart het lege nest syndroom en probeert de leegte op te vullen. Ze wordt door haar buren gelukkig gevraagd om te helpen bij de organisatie van de buurtbarbecue. En dan komt er uit het niets een kat haar leven binnen wandelen. Precies een die lijkt op de kat die ze vroeger had. HEt is een stoere eigenwijze kater die flink van knuffelen houdt. Flip haalt het best in haar naar boven maar ook het slechtste.

Annet Hulst heeft een levendige, vlotte schrijfstijl die je meeneemt in het leuke verhaal.
Het korte verhaal laat je vooral kennismaken met Annelinde. Het is Annet Hulst maar al te goed gelukt om het lege nest syndroom te beschrijven. De andere personages zijn er wel maar blijven op de achtergrond. Het verhaal richt zich vooral op Annelinde en haar kat Flip.

Ik heb van deze novelle genoten. Het was leuk om te lezen. Het verhaal kent de nodige humor. Dit zorgde voor een glimlach tijdens het lezen. Het enige aparte was voor mij het laatste hoofdstuk, deze draai in het verhaal kan ik niet goed volgen. Voor de rest was het een leuk verhaal.

Bedankt voor het recensie-exemplaar @de Verhalenfabriek
 

Anne May - Liefde zonder Spijt

 

Eerder mocht ik de Hartstocht serie van Anne May lezen voor de Valentijnprijs 2024. Nu mag ik ‘Liefde zonder spijt’ lezen.
‘Liefde zonder spijt’ is het derde deel van de serie ‘Zorgen voor de liefde’.
In dit derde deel lees je hoe Abigail het verleden achter zich wil laten en een nieuwe start probeert te maken. Bijvoorbeeld door het nieuwe appartement.
Maar dan is er een boekenkast met eigen wil, eentje die zonder pardon door de muur heen valt naar de buurman en laat die buurman nou juist Silas zijn en hij wilde juist Abigail vergeten en geen nieuwe herinneringen aan haar maken.
Een cruciale vraag die centraal staat: Kun je liefhebben zonder spijt te hebben van de dingen die je kwijtraakt?
In ‘Liefde zonder spijt’ word je als lezer meegenomen in het leven van Abigail en Silas. De twee komen elkaar op het werk tegen. Silas is daar arts en Abigail is arts in opleiding.
Op privégebied komen ze ook steeds meer met elkaar in aanraking. Silas probeert alleen nog steeds een scherm op te houden om Abigail liever niet toe te laten in zijn leven, maar gaat hij dit volhouden? Wat heeft Abigail gedaan dat hij haar zo moeilijk wil toelaten in zijn leven?
Anne May heeft voor mij in dit boek, ook al is het eerder geschreven dan wat ik gelezen heb, opnieuw geslaagd in het schrijven van een prachtige feelgood serie. Ik heb dan wel niet de andere delen van de serie ‘Zorgen voor de liefde’ gelezen, toch heb ik ook nu weer genoten. De spanningsboog in dit verhaal was goed verdeeld. May heeft een prettige toegankelijke schrijfstijl, geen moeilijke woorden maar de woorden zijn hedendaags en niet moeilijk om te begrijpen. De ontwikkeling van de personages Abigail en Silas was duidelijk te lezen en maakte dat het inlevingsvermogen als lezer zijnde ook fijn was.
Deze roman is een echte feelgood in mijn ogen. Het kent vele thema's: vriendschappen, het verleden achter je laten, in het diepe springen, keuzes maken, spijt hebben. liefde, vriendschap, familie, ernstig ziek zijn, verslavingen. Dit heeft May op een prachtige manier gedaan en zo goed dat je alles kan invoelen wat er gebeurd is, maar ook de nodige diepgang en met een heerlijke humor.

Liefde zonder spijt is in mijn ogen een zeer prettig te lezen roman, niet voor even tussendoor. Want ik vind wel dat de onderlaag die er in zit, dan heb je er niets aan om half bakken het verhaal te lezen.

Prachtig gedaan hoor!

Chantal Claassen - Ik heb het echt gemaakt


 Luchtpost heb ik voor de Valentijnprijs 2024 mogen lezen. Dat was mijn eerste aangename kennismaking met Chantal Claassen. Nu mag ik voor de boekenreizigers leesclub olv Erna Eikhoudt, ‘Ik heb het echt gemaakt’ lezen.

In dit boek word je meegenomen in de wereld van de mode.

Fabienne’s droom is om modeontwerpster te worden. In haar thuissituatie ging dit niet, ze hadden het niet breed en ze kreeg eigenlijk altijd mee dat ze niet geschikt was voor dit vak. Haar moeder had een ander idee, ze zou eerder in de kruidenierswinkel gaan werken. Fabienne heeft zich verzet met als doel haar droom te willen najagen. Met hard werken is ze aan de top van de mode industrie gekomen. Haar geheime relatie met Max, de baas, heeft haar een extra zetje gegeven. Maar dan ontmoet ze Adam, alles gaat in de war, wil ze dit echt allemaal wel of zet ze door en volgt haar hart?

De cover was voor mij een groot succes. Het trok me aan en vooral het gebruik van de gele kleur gaf me een heerlijk gevoel. De verwijzingen naar de mode waren goed verwerkt.
Maar ook de verwijzingen naar haar doel maar ook het stukje naar het verleden vind ik zeer passend en goed gedaan.

Opnieuw leest dit boek erg prettig. Het leest vlot, het overvloeien van het verleden en heden is erg mooi gedaan.
De personages vond ik erg goed uitgewerkt. Fabienne liet me zien dat als je wil dat je er dan ook wel komt. De twee uitersten tussen Adam en Max vind ik ook super verwerkt. Adam laat haar zien dat geld niet het allerbelangrijkste in het leven is.

Het boek Ik heb het echt gemaakt heeft wat mij betreft weer alle ingrediënten dat een feelgood boek dient te hebben. Mooie onderwerpen als liefde, onzekerheid, vriendschap, vertrouwen.

De belangrijkste boodschap die ik eruit heb gehaald is: volg je hart, dan pas kom je waar je wil zijn en bereik je jouw moment van gelukkig zijn.

Charlotte van Vliet - Te mooi om waar te zijn

  ‘Te mooi om waar te zijn’ is de tweede novelle van Charlotte van Vliet. De eerdere titel ‘Ik blauw van jou’ heb ik ook voor de Verhalenfab...