zondag 13 april 2025
Marcel Vaarmeijer - Vrij
Hoe zou het verhaal van Emily en Ducky verder gaan? Dat verhaal pakte me enorm in ‘Voel’. Nu heb ik toch wel enig verwachtingen voor ‘Vrij’. Net als ‘Voel’ heb ik ‘Vrij’ in braille gelezen zodat ik dezelfde leeservaring kon ervaren als bij ‘Voel’.
De meiden hebben een eigen plekje aan het Vondelpark in Amsterdam. Het waren roerige tijden en hun relatie lijkt een stabiele ontwikkeling doorgemaakt.
Het lijkt allemaal op rolletjes te gaan, diploma’s worden behaald, spannende carrières in de televisiewereld en ruimte voor het opbouwen van hun eigen leven. Maar dan wordt Emily ernstig ziek. Een zoektocht naar oplossingen om te herstellen. De jonge leeftijd van de meiden is daarbij best lastig. In dat bijzondere heftige proces wordt Emily ook nog eens geconfronteerd met het misbruik van haar vader in haar jeugd. Kan al het nare een plekje krijgen en kun je dan samen opbouwen naar een stabiel geluk.
Jeetje wat een beleving is dit verhaal. Zonder dat ik het verhaal in letters gelezen had, moest ik nu de woorden vormen, gedachtes vormen en nadenken over de inhoud van het verhaal. Opnieuw is de prettige, levendige, vlotte en toegankelijke schrijfstijl van Marcel Vaarmeijer iets wat mij enorm door het verhaal laat gaan. Alle ontwikkelingen rondom de meisjes Emily en Ducky ervaar ik als intens, tastbaar en herkenbaar op sommige momenten. Een verhaal dat je echt doet nadenken.
De ontwikkeling van de meisjes tot volwassen vrouwen is op zo ‘n fijne toegankelijke manier geschreven dat je enorm meeleeft maar het ook binnenkomt.
Ik vond het wel veel prettiger om het verhaal ‘Voel’ eerst gelezen te hebben om ‘Vrij’ toe te kunnen laten om te lezen. Het is een intens , heftig, bijzonder en mooi verhaal waarin je de ontwikkeling van de meisjes naar vrouw zijn door verschillende gebeurtenissen laat zien.
Ik heb dus ‘Voel’ en ‘Vrij’ in braille gelezen. Beide boeken zijn bij Passend lezen beschikbaar in 10 braille banden.
Dit waren twee boeken die me lezen in je hoofd met de nodige emoties en ontwikkelingen liet ervaren.
Luc Vos - Adem
In ‘Adem’ gebeurt er weer het een en ander. Zonder aanwijsbare redenen sterft een man. Hij stikt en de dood is gruwelijk en het gaat snel. Snel daarna volgt er op de luchthaven en in een school nog meer slachtoffers. Wat gebeurt er toch in Antwerpen? Is het een virus of een bizarre moordenaar?
Anne is met haar team alert. De spanningen lopen hoog op, de politiek gaat zich ermee bemoeien en het aantal doden blijft stijgen. Het moet gestopt worden voordat iedereen de controle kwijt raakt en paniek ontstaat.
Anne’s leven staat ook een beetje op zijn kop. Heeft ze gevoelens voor Toby? Hoe zal het met haar moeder vergaan?
Opnieuw heeft de schrijfstijl van Luc Vos me weer de nodige leesplezier bezorgd. Het leest enorm vlot en zo afwisselend dat het verhaal vaart blijft houden. De menselijke kant van Anne Verelst vond ik dit keer zeer sterk in het hele verhaal terugkomen. Het voelde alsof ze een mens was.
Het woord ‘Adem’ krijgt gedurende dit verhaal zo veel verschillende uitleggen dat ik eigenlijk niet anders kan zeggen dat het ADEMbenemend goed in elkaar stak.
Een heerlijk vervolg en een aanrader voor liefhebbers van spannende boeken.
zaterdag 12 april 2025
Marcel Vaarmeijer - Voel
Eerder las ik Su-su-superster geschreven door Marcel Vaarmeijer, werd mijn nieuwsgierigheid gewekt naar Voel en Vrij. Vrij was toen net uitgekomen maar ik wilde eerst ‘Voel’ gelezen hebben.
In ‘Voel’ leer je Emily kennen. Zij woont met haar broers en moeder in een Amsterdamse volksbuurt. Emily krijgt ruzie met haar moeder en besluit van huis weg te lopen. Ze gaat bij haar bijzondere hartsvriendin Ducky wonen. En dan blijkt de liefde tussen hen wederzijds. Ducky besluit naar Zweden te vertrekken om daar een nieuw leven op te bouwen. Emily gaat mee. Is hun relatie sterk genoeg om dit avontuur aan te gaan?
Dit verhaal kent twee bijzondere personages. In het begin leer je vooral Emily kennen. Op bijzondere wijze krijg je de ontwikkelingen in het leven en de personage rondom Emily mee en onbewust word je bewust gemaakt van de wereld van Ducky, een zijde die je al lezende weg te weten komt zonder dat je je er eigenlijk van bewust bent.
Twee bijzondere meisjes die samen in Zweden een ontwikkeling door maken in hun leven. Het is prachtig beschreven, de woorden passen bij de personen en je voelt zelf de emoties die de meisjes doormaken.
De ontwikkeling van de meisjes laat nog zoveel ruimte over om over na te denken dat ik direct na ‘Voel’ het vervolg ga lezen. Dat deel heet Vrij.
‘Voel’ is beschikbaar bij Passend lezen in braille en luisterboek.
In Braille bestaat het boek uit 10 braillebanden.
Ik heb het boek in braille gelezen. Het maakte indruk om vooral de emoties te ‘voelen’ in je hoofd terwijl je leest.
Annerieke de Vries - De laatste zeven
Maud krijgt in ‘De laatste zeven’ ongevraagd te maken met een ingewikkelde moordzaak. In het verhaal word je meegenomen naar het mortuarium waar Maud werkzaam is. Alleen Maud kan niet stilzitten, als ze vrij moet nemen, werkt haar gave voor details en hooggevoeligheid door. Er worden belangrijke ontdekkingen gedaan die een moeizaam moordonderzoek naar een hoger level tillen.
Het was een bijzonder verhaal. Opvallend genoeg spelen vogels een belangrijke rol. Alle doden krijgen van Maud hun eigen vogel-bijnaam. Maud is ook op ontdekkingstocht in de wereld van het daten en gebruikt daar de dating-app voor. De tegenpolen komen in dit verhaal mooi naar voren. Zelf lijkt ze enorm op een puttertje, gaat haar eigen gang en in de app vertrouwt ze al snel heel veel. Maar wanneer het tot het contact met Pieter, politieagent om het hoekje komt kijken, wordt ze alert. Kan Cupido zijn pijlen richten op Pieter en Maud of gaat de voorkeur toch uit naar iemand op de datingapp.
Een geweldig spannend verhaal, de vaart blijft er altijd wel in als je leest ondanks dat je niet direct antwoord hebt.
Het verhaal bouwt qua spanning geweldig op. Pas laat in het verhaal blijkt hoe dit gebeurd is. Maud is een echte speurneus. Ze werkt hard mee in een zaak, doet moeite in het contact met haar zoontje Mees en daarnaast alle moeite om haar ex te vergeten. Het is meesterlijk opgebouwd en heeft zich tot een geweldig einde geuit.
Bedankt Crimecompagnie voor de kans om het boek te lezen.
Annet Jacobs - De puzzelchallenge
De naam van auteur Annet Jacobs kende ik van een eerder boek 'De Tiktok Challenge'. Mijn zoon had dit boek voor zijn verjaardag gekregen en met plezier gelezen.
Nu kwam ik bij Passend lezen ‘de puzzel challenge’ tegen. Ik was nieuwsgierig, omdat ik in andere recensies las dat de beleving van puzzelen in dit verhaal zo fijn was.
De kinderen Nasr, Soof en Mink hebben een oude puzzel gevonden. Soof maakte de doos open. Ze worden naar een wereld getrokken iin een ruimte vol deuren, maar zonder vloer. Die moeten ze met de stukken uit de doos in elkaar puzzelen. Een ware puzzel.
De puzzelstukken zijn aan beide kanten bedrukt en passen op veel manieren. Maar er zijn ook stukken die opdrachten hebben of missen. De kinderen hebben geen idee wat ze puzzelen. Lukt het hun om uit deze puzzel te ontsnappen?
Dit verhaal vraagt in braille veel van het verbeeldingsvermogen van de lezer. Het is niet dat de schrijfstijl moeilijk is, maar de combinatie van puzzels en woorden maken dat je naar de wereld van Soof en haar vrienden wordt getrokken en het een geweldige uitdaging is om dit boek te lezen.
De zinnen en woorden zijn niet moeilijk, de prikkeling van je fantasie en verbeelding in wat voor spannend verhaal je zit is echt geweldig. Het is zeker geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.
Voor mij was het in braille een superchallenge. Het was intensief, maar liet me wel ervaren wat ik in een boek zoek. Een uitdaging, fantasie en boeiend tot het eind.
De puzzel challenge is beschikbaar bij Passend lezen in braille. Het bestaat uit 3 braillebanden. In het najaar van 2025 komt het daar ook uit als audioboek.
Yaroslav Trofimov - Geen land voor liefde
In ‘Geen land voor liefde’ word je als lezer meegenomen naar het Oekraine in 1930. Deborah Rosenbaum gaat als moderne vrouw vol ambitie naar de grote stad Charkiv.
Het lijkt een rooskleurige toekomst te worden. Ze wordt verliefd op Samuel, een officier. Alleen dan gaat het in Oekraine niet goed. Er volgt een hongersnood. En leef je niet volgens de Sovjet leer dan gebeuren er vreemde dingen zoals verdwijningen. Samuel wordt veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid.
Deborah blijft met haar baby achter. De nazi’s worden zichtbaar in de Oekraine en de prachtige gele graanvelden worden rood. Deborah moet noodgedwongen afstand doen van haar geliefde,
moet gaan leven onder onderdrukking maar doet dit niet zonder protest.
Dit prachtige verhaal heeft Trofimov gebaseerd op het levensverhaal van zijn oma. Het laat een heftige tijd zien wat de mensen daar in Oekraine hebben meegemaakt. Je leest over diverse grote gebeurtenissen en via de Tweede Wereldoorlog word je meegenomen naar de politiek heftige tijd na de dood van Stalin.
Het verhaal leest zo weg dat het verhaal je hoe dan ook binnenkomt. Het lijkt ‘romantisch ideaal’ te beginnen maar langzaamaan verandert de omgeving en de toekomst in een hel waarin men elkaar verraad, er weinig eten en geld is.
Je wordt als lezer met je neus op de feiten gedrukt, doordat je het vanuit verschillende situaties bekijkt.
‘Een land voor liefde’is een indrukwekkende historische roman over een vrouw die probeert te overleven in een hele zware tijd waarin voor de liefde geen plaats is.
Yael Inokai - Een eenvoudige ingreep
Wat trok me nu naar dit boek?
De omstandigheden waarin je gaat naar de wereld van Meret. Het had iets eenvoudigs maar ook iets dat me enorm trok. Is het de herkenbaarheid van de zorg? Het zusterhuis? De schrijfstijl nam mij mee en kon mij tijdens het lezen voeren naar een tweestrijd, want zou het zomaar echt kunnen zijn? Kun je iemand uit hun psychische lijden verlossen en waarom koos ze vooral voor vrouwen?
De ontwikkeling van Meret als verpleegkundige vond ik bijzonder om te lezen. Mijn eerste gevoel was tijdens het lezen wat eenvoudig, maar elke keer weet de auteur me toch te vervoeren in de ontwikkeling van Meret als persoon, als verpleegkundige. En dan volgt nog de fase dat Meret verliefd wordt op een van de andere verpleegsters. Al met al een bijzonder boek, wat me door de eenvoud in de zinnen toch enorm wist te boeien en tot nadenken aan te zetten door in feite ‘Een eenvoudige ingreep’.
Bedankt Singel uitgeverijen / De Geus voor het mogen lezen van dit bijzondere boek.e
Marcel Beijer - Oh, Maria!
Voor uitgever Ambilicious LLP mocht ik ‘Oh, Maria!’ geschreven door Marcel Beijer lezen.
In ‘Oh Maria’ lees je het verhaal van de tienjarige Maria uit Novosibirsk. Op bizarre wijze lees je hoe ze in de duistere wereld van het pedonetwerk Kirovsky Cat terechtkomt. Het begint met wat onschuldige foto’s die de mannelijke bezoekers nogal waarderen. De grens vervaagt en Maria bereikt de status van het beroemdste meisje van het darknet.
Dan komt er een opname vrij op internet. Wie is er nog te vertrouwen? Is dat Andrej, de huisvriend van haar ouders, de orthodoxe priester of Gottfried, de naar liefde hunkerende aanbidder?
Marcel Beijer is voor mij een nog onbekende schrijver. Ik kwam erachter dat er nog twee boeken zijn: 'Gouden bergen’ en ‘Overwonnen verlangen’.
Dit boek was dan ook mijn kennismaking, maar wat voor een?
De cover liet mij zonder voorkennis al zien dat het boek iets duisters had, het web en het naakte meisje met de handen lieten mij een beetje gruwelen.
De achterflap maakte me al duidelijk dat dit een boek is wat wel eens binnen zou kunnen komen. En dat deed het dan ook.
Je leest het verhaal vanuit verschillend perspectief. Een deel vanuit het meisje, Andrej, de priester en Gottfried, maar op zo’n wijze dat het blijft trekken, al vond ik het soms wat lang op een of andere manier. Toch maakte het verhaal indruk, het laat de invloed zien hoe slinks en bizar die wereld is. Hoe mannen zich aanpassen, de dader handelt en hoe de omgeving er mee omgaat.
Het kent een prettige schrijfstijl en dat bleef me dan ook prikkelen om dit boek uit te lezen.
Om dit verhaal te lezen moet je je wel voor ogen houden dat er momenten zijn die je echt afschuwelijk zal vinden. Maar daar geef ik niet te veel over prijs omdat ik vind dat je dat zelf moet ervaren.
Bedankt @uitgeverAmbilicious voor de kans en het vertrouwen om dit boek te mogen lezen. Het was een geslaagde kennismaking en de andere boeken zal ik ook op mijn lijst zetten, want de schrijfstijl van Marcel Beijer trekt me enorm.
Edwin Vrielink - De Friesenwall
Via een facebookgroep Samenlezenisleuker mocht ik het boek ‘De Friesenwall’ geschreven door Edwin Vrielink mogen lezen.
Dit zijn twee buitenkampen van concentratiekamp Neuengamme in de buurt van Hamburg. Deze werden ingericht in het najaar van 1944 voor de aanleg van een beschermingslinie aan de noordkust van Duitsland: de Friesenwall.
Concentratiekamp Gevangenen werden ingezet in de lastigere delen van het land. De lokale bevolking, de RAD en Hitler Jugend werden ingezet voor het graven van tankvallen in de makkelijkere delen van het land. Onder de lokale bevolking zijn er geen overledenen bekend als gevolg van dit werk. Er zijn 188 getuigenissen terug te vinden onder de 300 concentratiekampgevangenen die ingezet zijn voor dit werk. Van de 1250 Nederlandse gevangenen zijn er 129 mensen die dit hebben overleefd.
Het boek is opgebouwd uit 67 gedetailleerde verslagen van belangrijke gebeurtenissen, een lijst van geraadpleegde bronnen, bronvermelding naar geciteerde getuigenissen, fotoverantwoording en een lijst van slachtoffers van Husum-Schwesing en Ladeland.
Je leest dit boek niet zomaar. De verhalen zijn heftig en maken indruk. Het beeld dat een mens een ander mens iets aandoet om in sommige gevallen niets is, is enorm bij mij bijgebleven. Het beeld van verdronken gevangenen bij de loopbruggen en zo zijn er nog meer beelden die je zelf moet lezen om te begrijpen waarom het zo’n diepe indruk maakt.
Het boek is opgebouwd met praktische en persoonlijke informatie over het leven in een van de kampen. De persoonlijke verhalen van de mensen die in deze kampen hebben gezeten en het na kunnen vertellen waren indrukwekkend, soms onwerkelijk omdat het bijna niet voor te stellen is wat daar allemaal gebeurd is. En eigenlijk naief misschien wel omdat het in de wereld er op lijkt dat de mensen er niet van hebben geleerd en er nog steeds gruwelijke dingen gebeuren.
Dit boek is hoe dan ook geschreven met groot respect geschreven over een tijd die niet vergeten mag worden en daarom een echte aanrader is voor mensen die meer over deze verschrikkelijke tijd willen lezen, want indruk maakt het echt.
Marte Jongbloed - Kiezen in de oorlog
In mijn zoektocht naar oorlogsverhalen kwam ik 'Kiezen in de oorlog’ geschreven door Marte Jongbloed tegen.
‘Kiezen in de oorlog’ maakt onderdeel uit van De Troef-reeks. Deze boeken worden uitgegeven door uitgeverij Van Tricht. Het zijn boeken voor kinderen vanaf twaalf jaar die een taalachterstand hebben.‘Kiezen in de oorlog’ gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het is een spannend verhaal dat je meeneemt over de hele oorlogsperiode vanaf begin 1940 tot na de bevrijding. Vragen als hoe het was om jong te zijn tijdens de bezetting? Wat merk je als je lid was van de Jeugdstorm of opgroeide in een NSB-gezin? Hoe gevaarlijk was het als je in het verzet ging?
Het verhaal is geschreven in korte zinnen. Iedere zin begint op een nieuwe regel. Kom je een moeilijk woord tegen, dan wordt het direct uitgelegd of dit woord is vetgedrukt en kun je hem achterin opzoeken in een woordenlijst.
Keuzes maken en de gevolgen daarvan is op bijzondere wijze eenvoudig en heel voelbaar beschreven. Je leest de tweestrijd van Gijs: een jonge jongen die te maken heeft met een vader met een duidelijk beeld over de Joodse mensen. Hij ziet wat de gedachtegang voor gevolgen heeft voor zijn vrienden Jacob en Lea. Je voelt dat hij zoekt naar wat is nu waar? Zijn de Duitsers daadwerkelijk goed en heeft zijn vader daarmee gelijk? Maar zijn vrienden Jacob en Lea krijgen het steeds moeilijker in het dagelijks leven.
Marte Jongbloed heeft in duidelijke, korte hoofdstukken het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld.
De emoties komen heel goed tot uiting. Je voelt de tweestrijd van Gijs; heeft vader gelijk, dat de Duitsers goed zijn? Maar aan de andere kant ziet hij ook wat er gebeurt met zijn vrienden Jacob en Lea. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? De weergave van zijn vader vond ik in het begin apart om te lezen, maar het laat heel goed zien hoe de invloed is binnen het gezin en de tweestrijd waarin Gijs beland.
Het verhaal laat op concrete, heldere en duidelijke wijze een beschrijving zien van heftige momenten in de oorlog. Het komt hoe dan ook binnen als je het leest.
De tekeningen gemaakt door Roelof van der Schans geven het verhaal iets extra’s als je het aan het lezen bent en zeker als je het uit hebt.
Taalachterstand of niet, het is een verhaal dat zeker indruk maakt als je het leest.
Marcel Vaarmeijer - Vrij
Hoe zou het verhaal van Emily en Ducky verder gaan? Dat verhaal pakte me enorm in ‘Voel’. Nu heb ik toch wel enig verwachtingen voor ‘Vrij...

-
Voor de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt mochten we Beste mevrouw Eva lezen geschreven door Valentijn de Heer. Beste mevr...
-
Claire-Louise Bennett neemt je mee in een uitzonderlijke reis door de literatuur. Vanuit een naamloze persoon, die we van binnenuit leren ke...