zaterdag 24 mei 2025

Marja Visscher - Benjamin Franklin

 

Keuzes maken, de weg naar volwassen worden, het vak leren, de positie van in een gezin, allemaal thema’s in het leven van Benjamin Franklin.
Auteur Marja Visscher heeft het leven van Benjamin Franklin beschreven in het boek Benjamin Franklin met als ondertitel de kracht van de attractie.

Benjamin Franklin groeit op in een gezin waarin de drukkerij centraal staat. Hij is bij zijn broer James in de leer als boekdrukker. Hij kiest uiteindelijk zijn eigen weg en wil het liefst een eigen drukkerij beginnen en vraagt zijn vader tot steun. Dit krijgt hij niet omdat zijn vader hem te jong vindt en nog niet volwassen genoeg is om zoiets op te zetten. Hij ontmoet in die periode Deborah Reed en belooft haar trouw. Dan gaat hij op reis, via Philadelphia vertrekt hij naar Engeland. Hij krijgt van zijn schoonvader een flinke zak geld mee om de benodigdheden voor een eigen drukkerij te beginnen. Alleen verloopt dit niet zoals gepland. Hij geeft het geld uit aan ongeplande dingen, word ook een soort van gechanteerd door iemand die alcoholverslaafd is en Benjamin eerder uit de brand heeft geholpen. Benjamin komt tot het besef dat het allemaal niet zo verloopt als hij zou willen. Er is een gevoel van schaamte en de stap naar Deborah toe is zo groot dat hij het niet durft.
Uiteindelijk keert hij terug en komt er achter dat Deborah is getrouwd. Hij werkt hard om haar weer voor zich te winnen, maar dit blijkt erg moeilijk te zijn.

Voordat ik het verhaal ging lezen van Benjamin Franklin, kwam ik er eigenlijk achter dat ik hem wel van naam kende maar niet welke bijdrage hij heeft geleverd in de geschiedenis. Ik ben daarom zonder voorkennis het boek gaan lezen.

Je wordt in het boek meegenomen in het leven van Benjamin Franklin. Hij groeit op als jongste zoon in een groot gezin. Hij wordt in een positie gezet dat hij uiteindelijk zijn vader zou moeten opvolgen. Hij leert daarom het vak bij zijn broer James. Deze twee jongens blijken het met elkaar niet te kunnen vinden. Dat levert op dat Benjamin een pad voor zichzelf kiest. Je leest gedurende het verhaal zijn ontwikkeling tot de persoon wie hij is. Als je terugkijkt, vind ik daarom de rol van zijn vader die niet wil investeren in de drukkerij die hij wil beginnen van invloed zijn op de keuzes die hij maakt. De groei naar een zelfstandig volwassen man is in het geval van Benjamin Franklin een groot proces. Hij ontwikkelde zich op zoveel vlakken dat het verhaal mij bleef boeien.

Het is niet een boek dat je zomaar even leest. Het was door de vele feiten best wel intensief, maar dit verhaal heeft mij wel een hoop extra kennis opgeleverd. Ik vond het zelf zeer interessant. Het is af en toe meer historische feiten dan dialoog maar toch was het boeiend genoeg voor mij om te blijven lezen.

Benjamin Franklin is voor de liefhebbers van geschiedenis een echte aanrader. Je leest het niet zomaar weg, maar ik heb er zelf een hoop van opgestoken.

Hanneke Meier - Target 2

 

In het vervolg van Target, Target 2, heeft Valerie haar draai gevonden bij haar nieuwe opdrachtgever. Het gemis van haar ouders en Antonio is nog steeds aanwezig. Antonio had een speciaal iets voor haar, hij vulde een bepaalde leegte op.
De nieuwe target zet haar aan het denken, is de opdrachtgever wel eerlijk. Wie is er nog te vertrouwen? Is ze nu zelf target geworden of heeft ze alles te laat in de gaten gekregen?
Target 2 leest opnieuw als een trein. Er zit een hoop spanning en sensualiteit in. De schrijfstijl is opnieuw vlot en je vliegt door het verhaal heen.
Het verhaal is vlot opgebouwd en komt weer tot een weergaloze plottwist aan het eind die laat zien dat het een compleet verhaal is.

Target 2 is een tussendoortje uitgegeven door de Verhalenfabriek en geschreven door Hanneke Meier. Ik mocht Target 1 en 2 voor Vrouwenthrillers en de Verhalenfabriek lezen en recenseren waarvoor dank.
Target 1 en 2 hebben me weer een flink aantal uurtjes leesplezier bezorgd en kan het dan ook zeker aanraden voor zo tussendoor.

Hanneke Meier - Target 1

 


Via Vrouwenthrillers en de Verhalenfabriek kreeg ik de kans om Target geschreven door Hanneke Meier te lezen.
Valerie en Antonio hebben hun eerste ontmoeting bij een stoplicht. De eerste vonk slaat over. De volgende ontmoeting in de supermarkt geeft dat zetje dat ze nog meer naar elkaar aangetrokken worden. De relatie kent vooral zijn seksuele aantrekkingskracht, maar krijgt het de kans om te ontwikkelen?

De schrijfstijl van Hanneke Meier was voor mij toegankelijk, de woorden nemen je mee naar een beeldende scene die een hoog stukje sensualiteit en spanning kent. Wat een heerlijke draai aan het verhaal op een moment dat je denkt te weten hoe het verhaal verloopt.
Het is geen diepgaand verhaal, het leest lekker weg en zorgde voor wat uurtjes leesplezier!

Bedankt Vrouwenthrillers, de Verhalenfabriek en Hanneke Meier voor dit heerlijke tussendoortje.

Folkert Oldersma - Da's geen kunst


 Via uitgever Ambilicious mocht ik Da' s geen kunst geschreven door Folkert Oldersma en geïllustreerd door Paul Oole.


Da's geen kunst gaat over de kinderen Sole en Otto. Otto is de kleinzoon van een kunstenaar (zijn oma). Ze logeren samen bij oma. Oma heeft allerlei gekke voorwerpen in huis en laat dit kunstobjecten worden.
Er ontstaat een gesprek over wat nu precies kunst is en wat niet?
Ze gaan met zijn drieën naar het museum. Tijdens het bezoek ontdekt Otto dat hij een speciale gave heeft. Hij hoeft maar te kriebelen aan zijn neus en ze gaan daarmee terug in de tijd. Ze maken een reis in de geschiedenis van de kunst en komen allerlei bijzondere weetjes te weten over Rembrandt, Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en nog een aantal beeldende kunstenaars.
Tijdens deze reis ontdekken ze ook dat er iets lijkt te gaan gebeuren in het museum dat ze willen voorkomen, een kunstroof. Maar wie gelooft de kinderen met hun verhaal? Kan Otto er gebruik van maken op het juiste moment of toch niet helemaal.....

Wat een leuk verhaal was dit om te lezen. Het bevat elementen van fantasie, maar ook een hoop feiten over de kunstgeschiedenis die op speelse wijze beeldend worden beschreven. Het is niet overdreven spannend, maar heeft me toch tot het einde weten te boeien vooral door de beschrijvingen van de kunstenaars.

Ik denk dat je dit boekje heel goed in de klas kan gebruiken om in gesprek te raken over wat nu kunst is, welke ontwikkelingen kunst heeft doorgemaakt door de eeuwen heen, maar ook je eigen mening mogen hebben over kunst want wat jij mooi vindt, hoeft een ander niet mooi te vinden en andersom. Ik denk dat dit boek al vanaf een jaar of 8 zelf gelezen kan worden.

Bedankt Ambilicious voor het recensie exemplaar. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Bianca Mastenbroek - 4328 dochter van een zwarthemd

 



Ben je nog maar een nummer of ben je iemand met een verhaal? Kon je eigen keuzes maken? Of werd je onbewust gedwongen om iets te kiezen en wist je niet wat de gevolgen waren?

Bianca Mastenbroek schreef het boek 4328 dochter van een zwarthemd. Een verhaal over een meisje dat opgroeide als dochter van een hooggeplaatste NSB’er dat na de oorlog gevangen komt te zitten in kamp Westerbork. In het kamp krijgt Antje te maken met allerlei ontberingen. Ze begint zich af te vragen wat het verhaal van haar vader werkelijk is geweest.

Je leest het verhaal in twee tijdspaden. De tijd van in de oorlog. Hierin lees je ook de invloed van hoe mensen over de NSBers dachten. De rol en problemen die het in vriendschappen gaf, zoals het Joodse meisje Milly. Antje weet zich hierin geen raad, probeert te zijn zoals haar vader zou willen zijn maar je voelde als lezer ook ergens het schuldbesef.

Je leest het verhaal vanuit de beleving van Antje, je voelt de invloed van de oorlog maar niet alleen vanuit de ‘Joodse’ kant. Juist het opgroeien van iemand die worstelt met wat ze moet geloven en wat niet en hoe ze sterk wil zijn voor haar moeder.

Al met al is dit een bijzonder, scherp en treffend geschreven verhaal over een kant die ik nog niet veel in verhalen ben tegengekomen. Een boek / verhaal dat je blijft lezen, maar ook afschuw, verdriet, rouw laat voelen.

De Vier Windstreken

Het boek is bij Passend Lezen te luisteren als luisterboek. Daarnaast kun je karaokelezen met dit boek.

Marco Kunst- Vuile handen


Het aanbod in de jeugdliteratuur is zo groot dat ik nog steeds aan het ontdekken ben. De ontdekkingstocht blijft dit keer even hangen bij schrijver Marco Kunst. Eerder las ik het boek ‘Patroon’ van hem en dat boek kwam met het onderwerp al heel erg binnen. De invloed van schuldgevoel en het patroon dat ontstaat in je leven. Het boek heeft me uitgedaagd om nog verder te gaan in de boeken die Marco Kunst heeft geschreven.


In april 2025 was het de maand van de filosofie en hier kwam het boek ‘Vuile handen’ geschreven door Marco Kunst. Dit boek verscheen bij uitgeverij Querido.
Bij Passend lezen was dit boek ook uitgebracht. Het is in drie vormen beschikbaar.
Er is een audioboek, een elektronisch boek en een versie in braille. Ik heb er opnieuw voor gekozen om het boek in braille (3 braillebanden) te lezen. De afweging hierin was de stof tot nadenken die er voor mijn gevoel achter zou gaan zitten. Dat was met het boek ‘Patroon’ ook het geval.

Achim en Leila groeien samen als broer en zus op. De band is nogal hecht. Achim weet maar al te goed hoe hij er voor zijn chronisch zieke zus moet zijn. Maar dan verandert Achim, hij verandert naar een felle klimaatactivist. Op dat moment verblijft hij tijdelijk in een alternatieve woongemeenschap. Leila krijgt wat verontrustende signalen over / van haar broer. Ze wil een soort van ingrijpen, maar dat lijkt goed bedoeld alleen verkeerd uit te pakken. Het gezin van Achim en Leila laat juist een erg hechte band zien maar door deze gebeurtenis komen ze toch tegen over elkaar te staan.

Je beleeft het verhaal vanuit beide kinderen. Achim en de chronisch zieke Leila.
Moeder en Achim trekken samen een eigen plan in strijd tegen het klimaat. Dat betekende offline maar ook dat ze zelf verantwoordelijkheid namen voor de verbouw van hun groenten. De zware zorg rond Leila is hierin niet bevorderlijk geweest.

In dit korte verhaal gebeurt er zoveel. Je voelt de invloed van de leiding op Achim. Ze proberen hem tot het uiterste te laten gaan. Als lezer ga je zelf ook nadenken. Hoe kijk je zelf naar de zorg rond Leila, welke invloed heeft een beperking op het leven van je zus maar ook op dat van je familie en jezelf.
Voor mij kwam het verhaal op dat punt best wel dichtbij en gaf mij zeker stof tot nadenken en maakte dat ik na ging denken over mijn eigen situatie. De spanning of en hoe Achim tot vuile handen zou komen, bracht een extra tint aan het verhaal.
Mijn zoon is op dit moment ook in een leeftijd dat ik de invloed van chronisch ziek zijn ook op hem terug zie.

Al met al een echte uitdaging geweest om te lezen in braille. De taalbeleving, woordvorming en hoe ga je over het boek nadenken maakten dat ik het zeer kon waarderen, al was het ook echt wel een intensieve klus dat je niet even tussendoor moet doen. Dat is een kwaliteit van deze auteur die ik hoe dan ook zo enorm waardeer en er voor zorgt dat ik inmiddels een aantal andere boeken ook heb liggen om te lezen.

Tom Rijpert - Het pad van de roverkoning

 


De zeven sleutels is het debuut van Tom Rijpert. Het pad van de Roverkoning is het eerste boek van twee delen.

Het verhaal draait om zeven mythische sleutels. Kobold de dwerg heeft de eerste sleutel in zijn bezit. Hij weet ook wat de sleutels voor geheim bij zich dragen.

Kobold, heeft de eerste mythische sleutel in het bezit van zeven sleutels in zijn bezit. Hij weet welk geheim er achter de poorten zit. Maar om de poorten te kunnen openen heeft hij hulp nodig, want de poorten kennen zeven bewakers. In zijn eentje gaat hij dat niet redden.

Zes bijzondere personages die ieder hun eigen rol en achtergrond en doel hebben om met Kobold op reis te mogen gaan, maken deel uit van het verhaal. Ik heb zelf een favoriet en juist omdat dit zo leuk was om in braille te lezen en vooral dan ook de figuren voor te stellen in je hoofd verraad ik alleen de oude spinster met haar speciale gave en tip ik je om het verhaal zelf te ontdekken als je dit nog niet gedaan hebt.

Het verhaal wordt steeds verteld vanuit een ander perspectief. Ik vond dit een verademing, dit hield mij alert, want iedere keer wisselde het verhaal op het moment dat ik het in mijn hoofd had. Heel soms was dit wel lastig, maar de afwisseling en vooral het verhaal lezen vanuit alle personages vond ik erg leuk.
Het is heel beeldend beschreven. In braille moet je het verhaal nog eens extra in je hoofd voorstellen en dit was best inspannend, maar wel een element wat ik juist fijn vind in het braillelezen en zeker met zo’n fantasieverhaal.

Het pad van de Roverkoning is het eerste deel van de duologie De Zeven Sleutels. Een spannend, fantasieverhaal met een boodschap over vriendschap maar ook wat voor gevolg hebzucht heeft. Hoe kan je je eigen ‘donkere’ schaduwen verslaan?

Het verhaal is in mijn ogen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien.

Ik heb het boek via Passend lezen gelezen in braille. Het bestaat uit 10 braillebanden. Naast de brailleversie is het ook mogelijk om het boek als luisterboek te lezen en er is een jumboletteruitgave.
Het vervolg deel 2 is beschikbaar in luisterboek en ook een jumboletteruitgave.

Joyce Pool - Stamppot met kogels


 In deze periode kom je veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog tegen.


Joyce Pool schreef stamppot met kogels. Een schrijfster die ik alleen van naam kon en al wel wat boeken van in de kast had staan maar nog niet gelezen.

De titel is een mooie samenvoeging van symbolen/onderwerpen in het verhaal. Prachtig gevonden en te begrijpen als je het totale verhaal gelezen hebt.

Het verhaal maakte indruk op mij door de beleving van wat de jongens meemaakten, de al dan niet gedwongen keuzes dat ze hun familie moeten achterlaten. De rol van de Duitsers, de Russen en een ieder die zichzelf op de been wilde houden ten koste van alles. In dit verhaal maakte Hans indruk op mij. Je voelde de tweestrijd richting zijn familie en zorgen om zijn zus Anja.

Dit verhaal is een verhaal dat indruk maakt en vooral de impact op de kinderen. Daarnaast heeft het mij een stukje geschiedenis laten lezen van waar ik niet zoveel van wist. Ook dit verhaal mag niet vergeten worden!

Joyce Pool heeft een schrijfstijl die erg prettig leest, de gekozen woorden getuigen respect voor het verhaal en de gebeurtenissen op zo n manier verwerkt dat je het verhaal bijblijft.

Alle toevoegingen aan het eind hebben het verhaal verduidelijkt en de kwaliteit voor mij verhoogd.

Het boek is bij Passend lezen uitgebracht in luisterboek, brailleboek (7 delen)en Jumboletter uitgave.

James Ponti - De Sherlock detectives


 Wat een heerlijk aanbod is er toch binnen de jeugdboeken. Voor mij een totaal onbekende auteur, James Ponti, maar bij het verdiepen in wat voor boek dit is en de achtergrond van de auteur kwam ik al zeer enthousiaste reacties tegen over ‘ Wereldspionnen’. De nieuwsgierigheid en de stukjes die ik er over gelezen had, maakte dat ik de keuze maakte om het boek in braille te gaan lezen via Passend lezen.


Zoe en Alex hebben een lange, saaie zomer voor de boeg. Hun achternaam is Sherlock en die naam is de reden om een detectivebureau te starten. Ze doen dit niet alleen. Samen met Lina en Yadi en vooral hun opa gaan ze op zoek naar de verloren schat van Al Capone. Tijdens deze zoektocht komen ze er achter dat er criminelen aan het werk zijn in de moerassen van Florida. Ze gaan eerst dit spannende avontuur aan en besluiten dat het zoeken naar de schat wel even kan wachten.

Het verhaal begint direct met actie. De denkbeeldige puzzel die ik tijdens het lezen ervaarde in mijn hoofd ontstond direct. Al lezende weg ontstaan meer stukjes en zorgen uiteindelijk wel dat het zich tijdens het verhaal vormt tot een geheel.

Het verhaal is zeer toegankelijk geschreven en zeker voor kinderen die van raadsels oplossen en ontmaskering van de ‘ boeven’ houdt een echte aanrader.

In braille lees je en vorm je het verhaal extra in je hoofd, eerst de woorden vormen en daar dan direct het verhaal bij maken in je hoofd is best wel een uitdaging. Toch vind ik dat dit bij dit boek ook extra passend. De kinderen gaan op zoek, in je hoofd zoek je mee. Een taalbeleving die ik als zeer fijn ervaar.

Het moerasmysterie is bij Passend lezen in drie vormen te vinden. In braille bestaat het dus uit 11 braillebanden. Er is ook een jumboletter variant en deze zomer (juli 2025) kun je het boek gaan luisteren als audioboek.

Ruta Sepetys - Het raadsel van Bletchley Park


 

Wat als er meer dan genoeg te lezen is en je zoekt naar iets nieuws en je hebt een sterke voorkeur voor ‘verhalen over de Tweede Wereldoorlog’.
Auteur Ruta Sepetys kwam al een aantal keer voorbij met haar haar boek ‘Zout van de zee’. Daar lees ik ook steeds lovende verhalen over. Recent kwam haar nieuwste boek uit: ‘Het raadsel van Bletchley Park.

In dit verhaal maak je kennis met de negentienjarige Jakob en de nieuwsgierige spontane Lizzie. Broer en zus zijn beide liefhebbers van puzzels en raadsels.
Lizzie is een bijzonder meisje dat eigenlijk op de boot naar het veilige Amerika had moeten zitten, maar op spannende wijze haar begeleider bij de neus neemt en uiteindelijk niet naar Amerika vertrekt en contact weet te leggen met haar broer. De twee zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Jakob is heel serieus en slim. Hij gaat aan de slag met hele belangrijke wetenschappers om het Enigma-raadsel te ontcijferen. Lizzie heeft haar eigen missie en wil weten wat het verhaal achter de verdwijning van hun moeder zit. Is er een verband tussen het Enigma-raadsel en de verdwijning van de moeder van Jakob en Lizzie?

Wat een heerlijk verhaal is ‘ Het raadsel van Bletchley Park’. De hoofdstukken zijn kort, wisselen tijdens het verhaal van perspectief waardoor je al lezende er achter komt dat Jakob duidelijk heel slim is en heel serieus, soms wat gereserveerd maar logisch gezien wat hij aan het doen is. Lizzie is een heerlijke spontane flapuit, alles komt op tafel maar daarbinnen zie je ook haar manier om om te gaan met het raadsel van de verdwijning van hun moeder. De onderlinge band tussen de broer en zus vond ik een genot om te lezen.

Het verhaal kent een zeer prettige schrijfstijl. Het is beeldend, mysterieus en met diepgang geschreven. Het blijft boeien tot de laatste letters. Dit verhaal is zeker voor liefhebbers van puzzels / codes / geheimschriften een echte aanrader. Gedurende het verhaal lees je over de codes kraken, het avontuur, maar ook het mysterieuze en het geheimzinnige van die tijd. En het beeldmateriaal maakt ook dat de nieuwsgierigheid aangewakkerd blijft.

Dit boek heeft in mijn ogen alle elementen voor een geweldig verhaal. Het spannende, mysterieuze, de band tussen de broer en zus, de humor met daarbij voor mij het element van de omgeving van de Tweede Wereldoorlog heeft mij dan ook heel wat leesplezier gegeven en nog een uitbreiding van mijn leeslijst.

Aan het eind van dit jaar zal het boek bij Passend lezen te beluisteren zijn als audioboek. Ik hoop dat Passend lezen het ook als brailleboek uit gaat brengen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar een versie in braille. Zeker door het puzzel / code / geheimschrift element.

Marlies Verhelst, Ineke Kraijo - Een bos vol confetti

Marlies Verhelst en Ineke Kraijo kwamen met het theaterlezen al een paar keer op Facebook voorbij. Ik kon me eigenlijk geen voorstelling van...