zondag 21 april 2024

Waan


Voor de leesclub van de boekenreizigers mocht ik dit keer Waan lezen geschreven door Marisa Kuijk.
In Waan lees je het verhaal over Saar en Tom en hun vierjarige dochter Lotte. Saar en Tom hebben relatieproblemen. Tom is advocaat en als startend ondernemer veel van huis. Door de komst van Lotte is Saar minder gaan werken. Het advies van hun relatietherapeut was samen een weekje weggaan om nader tot elkaar te kunnen komen.
Het gaat al snel mis en Tom besluit terug te gaan naar huis om de problemen op het werk op te lossen. Saar en Lotte blijven samen achter en proberen er nog een leuke tijd van te maken. Ze komen in een gehucht waar Daan, straatmuzikant aan het zingen is. Ze gaat samen met Daan zingen voor een drukte aan mensen. Alleen dan gebeuren er rondom Saar die maken dat ze alert is rondom Lotte. Alleen gaat het toch mis. Wie is er dan nog te vertrouwen? Zeker als je je verleden met stemmingswisselingen tegen je hebt, Saar besluit ervoor te gaan en doet dan op haar eigen manier.


Het verhaal is vanaf de eerste letters al spannend. Het leest vlot en de extra stukjes tekst van de dader, in mijn ogen van toegevoegde waarde, je wilt weten wie dit heeft gedaan.
Alleen dat lijkt het verhaal best goed en beeldend beschreven te worden, toch wordt dit gedurende het verhaal wat minder en zwakt dit af. Het einde, een ontdekking van Saar maakt het abrupt af. Er blijft nog wat open einde idee aan het verhaal. Ik vind de titel niet helemaal gelukkig, het verliest wat sterkte gedurende het verhaal. Toch heeft de opzet van dit verhaal wel iets waardoor ik denk dat er nog veel meer in had gezeten, al met al geen verkeerd tussendoortje.

 

Het Woord


Via de leesclub van de boekenreizigers mocht ik ook nu een boek van Luc Vos lezen. Na zelf ‘Zeven’ en via de leesclub ‘Paternoster’ mocht ik ditmaal ‘Het Woord’ lezen.
‘Het Woord’ is alweer het derde deel over het team van Anne Verelst.
De Antwerpse politie wordt geconfronteerd met de verdwijning van enkele vrouwen. Er ontbreekt van de mogelijke daders elk spoor. De vrouwen lijken ineens in rook te zijn opgegaan. De camera’s laten het ene moment zien waar ze zijn en het volgende moment zijn ze verdwenen. Anne is na een tijd afwezig weer terug, maar direct is er de strijd tegen de klok. Niet alleen op het werk is het zwaar, maar ook in haar privĂ© situatie heeft Anne het niet gemakkelijk. Gaat het Anne lukken om de daders op tijd te vinden? Zou de predikant die op elke hoek van de straat verschijnt kunnen helpen? Hij verkondigt tenslotte dagelijks ‘het Woord’ en ziet veel mensen voorbij komen.
Het Woord is een spannende politiethriller. Je beleeft het verhaal als lezer vanuit inspecteur Anne, maar ook vanuit de daders en een klein deel vanuit de slachtoffers. Door deze wisselingen krijg je een goed beeld van wat er in de personages omgaat. Wie de dader is, wordt al snel duidelijk, maar het hoe en waarom wordt pas gaande het verhaal duidelijker.
Ook in dit deel is het weer genieten van de vlotte, concrete schrijfstijl van Luc Vos. Ik had alleen een klein beetje moeite met de herhalingen vanuit de daders. Dit maakte het wat lang en daardoor verloor ik een beetje plezier en ging het voor mij ten koste van het verhaal. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet opnieuw heb genoten van het verhaal verder.
Het plot is me na het lezen van het boek nog erg bijgebleven. Dat maakt dan ook weer dat ik het boek wel weer erg goed vond.

 

Doolhof van verraad


Doolhof van verraad geschreven door Sterre Carron

Het boek Fatale Prikkels was voor mij de kennismaking met schrijfster Sterre Carron. Nu kregen we via de leesclub van de boekenreizigers opnieuw de kans om weer een boek van haar te mogen lezen. Met grote nieuwsgierigheid ging ik dan ook weer van start in Doolhof van Verraad. Zou het me weer zo bezig houden als Fatale prikkels?
In Doolhof van verraad word je meegenomen naar een stormachtige nacht waarop de brute moord op Sade wordt gepleegd. Het lijkt veel weg te hebben van een zaak van 20 jaar geleden. In die zaak werd om tot dan toe onbekende reden de beste vriendin van inspecteur Amy koelbloedig afgemaakt. Is hier sprake van een moordenaar die weer actief is geworden of toch een copycat? Of speelt er op een ander vlak een dreiging vanuit een racistische clan?
Voor Rani Diaz, hoofdinspecteur moordzaken de taak om dit samen met haar gedreven teamleden de waarheid op tafel te krijgen.
Gedurende deze zaak komen er verontrustende signalen dat de moordenaar een volgend slachtoffer op het oog heeft. Voor het team het goed en wel door heeft, belanden ze in een doolhof van verraad.
Ook dit verhaal kent zijn thema’s, zoals pesten en racisme. Dit is op zo’n mooie subtiele, maar ook concrete manier beschreven dat je tijdens het lezen het in je hoofd, ik tenminste dan, mee kan kijken en voorstellen hoe het er zou uitzien. Hoe het team in elkaar steekt, maar ook de hoe teamleden elkaar aanvullen, maar ook kunnen botsen is bijzonder goed verwerkt in dit verhaal. Soms moest ik grinniken, soms mopperen of irriteren maar gewoon erg prettig om het zo te lezen. Al deze dingen lieten me in een doolhof naar het plot toe lopen en aan het eind eigenlijk verbouwereerd achter.
Doolhof van verraad heeft me opnieuw geboeid en mij eigenlijk wel groot fan van de boeken gemaakt.

 

Onderstroom

 


Onderstroom geschreven door Linda Jansma


Voor de leesclub van de boekenreizigers mocht ik dit keer 'Onderstroom' geschreven door Linda Jansma lezen. Dit was voor mij de kennismaking met deze auteur.
In Onderstroom lezen we het verhaal van Hester. Haar leven staat op zijn kop na de gewelddadige dood van haar dochter Insa. Het huwelijk van Hester en Gerlof is gestrand en de zeilschool verkeert in financiele nood. Na twee jaar lijkt de zeilschool weer goed te gaan draaien, de cursussen zijn volgeboekt. Dan komt Timo terug voor zeillessen, maar hij is niet alleen. Hij neemt ook zijn vader mee. Zijn vader heeft een oogje op Hester.
Opnieuw wordt er een moord gepleegd op een meisje en raakt een tweede persoon zwaargewond. Is de moordenaar weer actief of is deze nooit weggeweest?
De cover van deze spannende thriller kent iets mysterieus. Je ziet een meisje drijvend op haar rug naar boven staren in het water. Ik werd hierdoor nieuwsgierig naar het verhaal wat hierachter zou zitten.
Als lezer word je meegenomen vanuit het perspectief van Hester. Dit wisselt zich af met wat stukken in de ik vorm en nog een derde persoon. Ik vond het onderscheid tussen deze perspectieven prettig om te lezen. Je leert de karakters goed kennen en waant je letterlijk in het verhaal. Ze zijn voor mij prettig en goed uitgewerkt. Ik miste alleen een klein beetje de rol van Gerlof.
Het verloop van het verhaal maakte alle personages mysterieus. Ik had direct het gevoel dat er meerdere verhalen achter het hoofdverhaal zat. Dit was gedurende het hele verhaal zeer prettig lezen en bleef voor mij dan ook zeer boeiend.
De kennismaking met dit boek van Linda Jansma is voor mij in ieder geval zeer goed bevallen. De schrijfstijl is zo prettig, de woorden zijn zo gekozen dat het voor mij heel beeldend is beschreven en ik me letterlijk in het verhaal kon verplaatsen. Voor mij is dat alleen al een heel belangrijk iets en ook nog eens een hoop mysterie en spanning dus alom een geslaagd boek!

Mijn eerste post

Wat een zoektocht is het toch. Er is zoveel te vinden op Google, maar wat is gratis en wat is makkelijk te bewerken voor een leek als ik.

Waarom wil ik deze blog?

Ik lees graag en sinds een jaar (mei 2023) neem ik deel aan de leesclub van de boekenreizigers. Wat een wereld is daar voor mij open gegaan. De leesclub richt zich op de Nederlandse en Vlaamse schrijvers, maar vooral ook de startende schrijver. Het is superleuk om daaraan deel te nemen. 

Via deze blog wil ik de recensies die ik schrijf delen. Ik wil jullie meenemen op een reis door de boekenwereld en mijn eigen enthousiasme over boeken delen.

Ik ben hierin nog maar een beginner in het schrijven van een blog, maar ook de recensies moet ik nog verder ontwikkelen, dus heb je op- of aanmerkingen of andere vragen stuur ze gerust. 

Liefs Marlous

Zomerlezen

 Dit is mijn allereerste blog, maar ook mijn allereerste keer Zomerlezen. Ik ben erg aan het zoeken naar hoe ik het aan moet pakken. Ondertu...