donderdag 27 juni 2024

De vrouwen van het kamp

 


Voor HarperCollins mocht ik ‘De vrouwen van het kamp’ geschreven door Heather Morris vooruit lezen.


De Engelse muzikant Norah Chambers smokkelt haar achtjarige dochter de stad uit en gaat aan boord van het koopvaardijschip de Vyner Brooke. Ook Nesta James, een Australische verpleegkundige, neemt deze stap. Dit gebeurt op het moment dat in 1942 Singapore in handen valt van Japan.
Midden op zee wordt enkele dagen later het schip gebombardeerd.
Samen weten ze wonder boven wonder de kust van het door Japan bezette Indonesië te bereiken om uiteindelijk terecht te komen in het beruchte jappenkamp Palembang op Sumatra. De vrouwen houden elkaar op de been en blijven manieren vinden om hoop te houden.

De vrouwen van het kamp vertelt het waargebeurde verhaal over een aantal vrouwen en kinderen die 3 jaar en 7 maanden de Japanse krijgsgevangenkampen overleven.
Je wordt als lezer meegenomen in het verhaal van de Britse muzikante Norah Chambers en de Australische verpleegster Nesta James. De vrouwen hebben beide op hun manier ervoor gezorgd dat ondanks alles wat de vrouwen hebben moeten meemaken zij hun hoop niet verloren. Norah bracht met haar muziek leven in deze hel van een tijd voor andere gevangenen. Nesta nam haar verantwoordelijkheid als verpleegster samen met anderen. Ze was geliefd door haar inzet, dienstbaarheid en trouw.

De vrouwen van het kamp is een heftig verhaal waarin je als lezer ziet hoeveel veerkracht, hoeveel moed, hoe belangrijk vriendschap, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen men in die tijd in die verschrikkelijke ontberingen had. De vrouwen lieten de moed niet zakken en hielden hoop.

Ik wist wel dat de interneringskampen die door de Japanners waren opgericht er waren, maar ik had er nog niet echt over gelezen. Ik waardeer dan ook erg dat Heather Morris dit in zo’n indrukwekkend verhaal heeft geschreven.
Het heftige verhaal heeft me daar ook niet onberoerd gelaten. Het is zo geschreven dat het voor mij heel beeldend was en het me meenam in mijn gedachten in die tijd. Een gruwelijke tijd die in woorden tot leven kwam bij mij.
De vrouwen van het kamp is op een aangename manier geschreven waardoor het door iedereen die geïnteresseerd is gelezen kan worden. De beschrijvingen zijn beeldend en maken het inlevingsvermogen in het verhaal voor mij in ieder geval prettig en neemt me mee.

Het boek heeft me een andere kant van de Tweede Wereldoorlog laten lezen. Een verhaal wat ik zeker aanraad voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze verhalen.

Bedankt HarperCollins voor de mogelijkheid om dit bijzondere boek te mogen lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Charlotte van Vliet - Te mooi om waar te zijn

  ‘Te mooi om waar te zijn’ is de tweede novelle van Charlotte van Vliet. De eerdere titel ‘Ik blauw van jou’ heb ik ook voor de Verhalenfab...