woensdag 26 juni 2024

Marion van de Coolwijk - Mama liegt

 


Via de app van passend lezen kwam ik het boek Mama liegt geschreven door Marion van de Coolwijk tegen. Ik had vroeger wel de jeugdboeken gelezen van haar, maar nog nooit een thriller. De combinatie dat het thema ook te maken had met de Tweede Wereldoorlog was voor mij genoeg om alles even aan de kant te leggen.


Het verhaal begint met een uitleg van de twee stambomen. Ze worden beschreven vanuit Elisabeth en Aisa.
Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken dat zich afspeelt tijdens de oorlog en in het heden.

De vijftienjarige Elizabeth wordt in januari 1945 in Amsterdam op transport gezet naar een dorp op het platteland. Haar moeder had dit geregeld omdat er in de steden bijna niks meer te eten is. Gezinnen op het platteland vingen kinderen uit de stad op.

Aisa, de kleindochter van Anna neemt voor haar oma Anna contact op met Emma. Dit is de zus van Anna. Ze hebben elkaar sinds hun vijftiende niet meer gezien. Anna was toen weggelopen en onvindbaar sindsdien.

Mama liegt is een romantische thriller met heftige gebeurtenissen. De romantische kant zit in het stuk waarin Elizabeth gaat wandelen met de invalide man Arie. Arie is de zoon van het gezin waar Elizabeth tijdens hongerwinter op het platteland verbleef.

De spanning bouwt zich op in het verhaal tot het moment dat een geheim ter sprake kwam. Het is een bijzondere situatie dat de twee meisjes allebei op dezelfde datum zijn geboren. Alleen qua uiterlijk is Emma blank en Anna een halfbloed. Hoe zit dit nu in elkaar? Tijdens het lezen kan je daadwerkelijk alle kanten op in je gedachten hoe dit in elkaar zou zitten.
Om dit te volgen kan je gelukkig in het begin ook de stambomen bekijken.
Na het overlijden van de oma van Aisa, neemt zij de oude tas met persoonlijke bezittingen van Anna mee naar huis. Dit stuk was lekker spannend geschreven. De nieuwsgierigheid naar wat er in zat was groot. Alleen dit duurde wel een poosje voor het antwoord kwam. Het verhaal is dusdanig levend beschreven en het hele verhaal was goed te volgen.
Aisa was nieuwsgierig naar de geschiedenis van haar oma en de zus van oma. Hoe zit dit nu in elkaar? De zoektocht deed ze samen met Zeb, de kleinzoon van Emma.

Het is een bijzonder verhaal dat door de setting van de Tweede Wereldoorlog, de verschrikkelijke dingen die de SS allemaal deed en het transport zijn bij tijd en wijle kippenvel stukjes geweest zoals het is beschreven.

Ik heb het boek dan ook met grote nieuwsgierigheid en leesgenot gelezen. De constante plotwendingen bleven me in het verhaal meenemen.

Ook als je niet houdt van oorlogsverhalen, is dit boek een groot genot om het nodige leesplezier te ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

updaten/aanpassen

 Het is even geleden, maar ik ben deze blog aan het updaten. Er stonden meer dan 150 recensies, maar zonder zoektermen/ labels erbij. Dit ko...