zaterdag 29 juni 2024

Droog water

Ik heb dit boek mogen lezen voor de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt.
Voor mij was dit boek mijn eerste kennismaking met deze schrijver.
De cover zag er spannend uit.
Alexandra krijgt vanuit het niets een ongemarkeerde envelop toegestuurd. Tussen krantenknipsels van twee moorden vindt ze een foto van haar zus die acht jaar geleden tijdens een schooluitstap is verdronken. Haalt iemand een grap uit of insinueert iemand wat anders?

Het verhaal is prettig geschreven. Het leest vlot en je kan het voor mijn gevoel in je hoofd meebeleven.
De wendingen in het verhaal zijn spannend en soms onverwachts.
 

De IJsselbrief

Ik heb het genoegen gehad om via de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt het boek de ijsselbrief van Bertina Mulder te mogen lezen.

De IJsselbrief laat het verhaal van Mandy zien. Een verhaal waarin je meegenomen wordt in het proces van dementie. Hoe is het voor diegene, maar ook voor de familie er omheen.

Het verhaal kent een bijzonder eind. Al lezend verwacht je het ergens wel maar toch blijft het bijzonder.

Het is prettig en zeer toegankelijk geschreven met een duidelijk respect voor alle personen.

Een bijzondere roman over een onderwerp wat in de maatschappij ook speelt. Dementie is niet alleen voor de familie lastig maar ook voor de persoon zelf.

Kortom voor mij 5 sterren.

 

Ik zie jou, zie jij mij

Het boek ik zie jou, zie jij mij was de eerste die ik heb gelezen van Mariska Noordeloos.
Ik had al een paar keer een boek voorbij zien komen en nu dan toch de stap gewaagd.
De cover heeft iets mysterieus waardoor ik dit boek als eerste had uitgekozen om te proberen. Het verhaal is spannend geschreven, wel verwarrend door de vele personages, maar heeft zeker een verrassend einde. Het verhaal bleef pakken en ik kon het boek maar moeilijk wegleggen.

Ik geef het boek 4 sterren. Het smaakt naar meer en dit zal zeker niet het laatste boek zijn.
 

Bestemming Parijs

Ik heb voor de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt het boek bestemming Parijs mogen lezen.
Het verhaal gaat over drie dames die naar Parijs gaan op zoek naar hun eigen geluk, ieder op hun eigen manier.
Het verhaal is geschreven in een prettige toegankelijke schrijfstijl, het las dus lekker vlot en nam me mee in gedachten door Parijs. De bijzondere verhalen van de dames worden goed uitgewerkt.
Het was een boek wat fijne ontspanning gaf met het huidige warme weer.
Voor mij was het een kennismaking met een schrijfster die ik nog niet kende, al met al een geslaagd succes.

 

Dans door het verleden

 

Voor de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt mocht ik het boek lezen.

Bij start van het boek had ik best wel wat verwachtingen vanwege de recensies van het eerste boek van Rina Stam.

Het boek is het eerste deel van een trilogie. Het verhaal zelf trok me wel, onderwerpen die in de maatschappij taboe zijn, maar wel gebeuren.

De schrijfstijl is zeker vlot, het verhaal is ook vlot en het einde is .....maar toch leest het niet helemaal prettig. Het lijkt wat gehaast afgewerkt waardoor het me niet helemaal lag. Ben ik nieuwsgierig naar het vervolg, ja dat wel.

Vrouwenmantel

Voor de boekenreizigersclub mocht ik vrouwenmantel van Anita Kok lezen. Opnieuw een onbekende schrijfster voor mij.
De cover was best aantrekkelijk waardoor de interesse voor het boek gewekt was.
Het verhaal las lekker weg. In het begin vond ik het nog niet erg spannend, maar niet verkeerd om te lezen. Het boek is op een prettige, vlotte manier geschreven. De gebeurtenissen in het verhaal slaan ineens om en worden heel spannend. Soms een beetje te snel afgewerkt, maar werd wel in het verhaal meegezogen.
De personen zijn uitgebreid en goed beschreven. Je kon het verhaal daardoor zeer goed mee beleven.
Voor mij was het in ieder geval een aangename kennismaking en nieuwsgierig naar meer.
 

De verloren dromen van Valeria

Ik heb het boek De verloren dromen van Valeria mogen lezen voor de boekenreizigers.
Ik had Aline van Wijnen al een tijdje op mijn lijst staan om te lezen.
De cover trok me al direct aan. Ik had een vermoeden waar het boek mogelijk over zou gaan.
Je wordt in het verhaal gezogen in de tijd door het onderzoek wat journaliste Tara doet naar Valeria. Het verhaal schakelt tussen het heden en rond 1914.
Het is duidelijk geschreven. De taal is helder en het verhaal is prettig om te lezen.
Het is een prachtig verhaal, goed doordacht en de interesse in de andere boeken is weer gegroeid.

 

Lysbeth

Voor de boekenreizigers heb ik mogen lezen Lysbeth van Marlies Medema.
Ik had nog geen boek van Marlies Medema gelezen. Dus blanco ben ik het boek gaan lezen.
De kaft trok me in dit boek erg aan. Ik werd nieuwsgierig naar waar het verder over zou gaan.
Het verhaal is helder geschreven. Begrijpelijk en ik kon het verhaal beleven in mijn gedachten. Duidelijk een grondige research.




Adembenemend portret van een koopmansvrouw

In Lysbeth van Marlies Medema raakt Lysbeth, een rijke Amsterdamse koopmansvrouw, tegen haar wil verzeild in een politiek conflict. Het verscheurt haar en dreigt haar familie uiteen te drijven. Haar man, Rem, is een belangrijke remonstrantenleider, terwijl haar broer Jan die haar heeft grootgebracht fel contraremonstrant is.
Als honderd jonge contraremonstranten hun huis overvallen, dreigt Lysbeth alles te verliezen. Ze zint op wraak om de machthebbers het zwijgen op te leggen. Maar als het stadsbestuur haar man wil oppakken voor hoogverraad, moet ze vechten voor haar leven.
Lysbeth is gebaseerd op grondige research en geschreven op basis van ware gebeurtenissen uit het leven van Lysbeth Philipsdr. de Bisschop (1566-1652).

 

donderdag 27 juni 2024

Voortvluchtig

 

Dit keer mocht ik samen met de leesclub De Boekenreizigers het boek van Paul Thuis, Voortvluchtig lezen.
Tijdens een vuurgevecht belandt Thomas Vos met zijn auto in de Waal. Hij verliest daarbij zijn geheugen.
Een criminele bende, de politie zitten achter hem aan. Hij wordt ook nog eens bedreigd in het ziekenhuis.
Samen met Julia gaat hij op onderzoek en komt terecht in een wereld dat draait om geld. Zijn leven staat volledig op zijn kop.

Overall is het verhaal best spannend, maar er gebeuren teveel dingen die te toevallig zijn waardoor het ongeloofwaardig lijkt te worden.
De opzet is goed, maar de afwerking is wat minder.

Hoe vind je zelf dat het gaat?

 

Dit boek is het verhaal van Bart Romer. Hij vertelt over de 12 lessen van zijn vader en de bijzondere les van zijn moeder.
Het boek is verdeeld in hoofdstukken, iedere les is een hoofdstuk. Aan het begin is er een gedicht en aan het eind ook. Het wordt vormgegeven door passende foto's.
De schrijfstijl gaf mij het gevoel dat je mee kon kijken in zijn hoofd. Ik kon het voelen alsof hij je door de jaren meenam.
De start van het voorwoord was ontzettend pakkend, hierdoor werd het soms moeilijk om het boek weg te leggen maar soms moest het ook wel om het te laten bezinken.
Zelfreflectie kwam daardoor ook bij mij zelf enorm naar voren.

Het is een persoonlijk boek, het geeft stof tot nadenken. Nadenken over mijn eigen opvoeding en nadenken over het heden waar ik nu sta met mijn zoon en de toekomst waar we naar toe moeten.

Voor mij 4 sterren voor dit boek, was erg fijn om te lezen.

Bellis en het beest

 

Mijn allereerste korte verhaal van Alexander Olbrechts. Ik mocht het lezen op uitnodiging. Het werd daarnaast ook door iemand heel erg aangeraden. Nou, ik heb het verslonden. Het verhaal was zeer prettig om te lezen qua taal. Het bleef boeien en ieder hoofdstuk weer een wending. Het pesten en de verschillende personages duidelijk uitgewerkt en intens om te beleven.

Luguber, aantrekkelijk geschreven en zoveel wendingen alle ingredienten voor een boeiend verhaal voor mij en dat maakt me nieuwsgieriger naar wat er nog meer van Alexander Olbrechts is verschenen.
Voor mij dus 5 sterren en hopelijk nog veel meer om te mogen lezen.

Samen alleen

Een jaar na zijn scheiding verongelukt Ricks dochter Zoë. Twee jaar later probeert hij met hulp van zijn beste vriend Ingmar weer grip op zijn leven te krijgen. Wanneer hij oude foto's in het huis van zijn overleden stiefmoeder vindt, raakt hij steeds meer in conflict met zichzelf. Waarom komen de foto's overeen met zijn dromen en wie is dat meisje op een foto dat sprekend op Zoë lijkt? Het verlangen naar antwoorden op zijn vragen leidt hem uiteindelijk naar Le Tréport, Normandie. Het wordt een reis die een gruwelijk verleden aan het licht brengt.
Flaptekst van Samen alleen Nico Torrenga.

De cover laat een jongen zien die huilt en wordt vastgehouden door iemand en hij past uitstekend bij het verhaal . Het verhaal wordt grotendeels vertelt door de hoofdpersoon Rick . Afgewisseld door een cursief gedeelte wat weer een andere personage is . Het cursieve is af en toe wat verwarrend maar went gedurende het verhaal. Het verhaal leest zeer vlot weg , en de spanning word steeds meer opgevoerd . De personages zijn duidelijk uitgewerkt en gaan daardoor leven voor je . De omgeving waar het verhaal speelt is ook beeldend beschreven wat het verhaal ten goede komt . Het verhaal wordt steeds wat meer verdiept door de gebeurtenissen die elkaar vlot opvolgen en de spanning wordt voelbaar naarmate je dieper in het verhaal komt . De duistere praktijken werden steeds heftiger . De optie het boek wegleggen halverwege kon ik niet dus was er dan ook niet bij voor mij . Ik moest het weten dus gewoon maar verder lezen op ieder moment dat ik maar kon. De twist aan het eind zag ik niet aankomen . Het krijgt van mij 5 sterren .

 

Bikkel!

Ik heb dit boek mogen lezen voor een boekenclub voor uitgeverij de Droomvallei
Bij binnenkomst werd het boek direct ingepikt door mijn zoon. De voorkant boeide hem direct.
Het boek was goed te lezen en bleef bij zowel mij als mijn zoon boeien.
Het leverde gespreksstof op over vriendschap, maar ook de invloed van anderen op vriendschap en keuzes maken.
Achter vriendschap zitten nog diverse thema's verstopt. Dieren, de thuissituatie van iemand leverde ook interessante gesprekken op hoe kinderen kijken naar hun vrienden en hun omgeving. Soms enig herkenning van de praktijk.

Bikkel is aantrekkelijk vorm gegeven, het lettertype leesbaar, de tekeningen prima.


 

Ondersteboven

Brrr kippenvel. Soms even weggelegd maar bah bizar om te lezen.

 

De Ijsselbrief

Ik heb het genoegen gehad om via de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt het boek de ijsselbrief van Bertina Mulder te mogen lezen.

De IJsselbrief laat het verhaal van Mandy zien. Een verhaal waarin je meegenomen wordt in het proces van dementie. Hoe is het voor diegene, maar ook voor de familie er omheen.

Het verhaal kent een bijzonder eind. Al lezend verwacht je het ergens wel maar toch blijft het bijzonder.

Het is prettig en zeer toegankelijk geschreven met een duidelijk respect voor alle personen.

Een bijzondere roman over een onderwerp wat in de maatschappij ook speelt. Dementie is niet alleen voor de familie lastig maar ook voor de persoon zelf.

Kortom voor mij 5 sterren.


 

De machineplaag


 Voor de leesclub van de boekenreizigers las ik De machineplaag geschreven door Frank van Dongen. Het tweede boek in de serie van De ontdekking van de mens.

In het tweede deel lezen we het verhaal van Jack verder. Hij gaat verder in zijn onderzoeken en koppelt zelfs zijn geheugen aan drie van zijn vrienden. Hierdoor ontstaat een gigantische denkkracht en creativiteit.
Tweelingbroer Redmond verweert zich intussen tegen de komst van de Feind. Hij krijgt tussendoor wel bezoek van zijn broer in de betonnen ruimte.
Jack moet soms beslissingen nemen die niet gemakkelijk zijn. Er hangt hem zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd door een van die beslissingen. Zijn vrienden houden hem wel betrokken bij het Amor programma.

Dit boek leest, net als het eerste deel, prettig. Het is vlot geschreven en kent een goede verhaalopbouw. Door een aantal wendingen in het verhaal blijf je als lezer geboeid en blijf je lezen. Wel waren de technisch wetenschappelijke begrippen soms wel een beetje intensief om te lezen.
Ik denk dat je niet zomaar in het tweede deel moet beginnen met lezen. Het is wel raadzaam om het eerste boek te lezen.
Het enge is om te beseffen dat de wetenschap niet stil staat. Zeker met alle ideeën die je in het boek tegenkomt, rijst de vraag wat er werkelijk mogelijk is.

Het tweede deel De machineplaag is een goede opvolger van het eerste deel. Het zet je als lezer aan het nadenken over de toekomst op Aarde. Een toekomst die we waarschijnlijk zelf niet meemaken maar generaties na ons misschien wel.

De vrouwen van het kamp

 


Voor HarperCollins mocht ik ‘De vrouwen van het kamp’ geschreven door Heather Morris vooruit lezen.


De Engelse muzikant Norah Chambers smokkelt haar achtjarige dochter de stad uit en gaat aan boord van het koopvaardijschip de Vyner Brooke. Ook Nesta James, een Australische verpleegkundige, neemt deze stap. Dit gebeurt op het moment dat in 1942 Singapore in handen valt van Japan.
Midden op zee wordt enkele dagen later het schip gebombardeerd.
Samen weten ze wonder boven wonder de kust van het door Japan bezette Indonesië te bereiken om uiteindelijk terecht te komen in het beruchte jappenkamp Palembang op Sumatra. De vrouwen houden elkaar op de been en blijven manieren vinden om hoop te houden.

De vrouwen van het kamp vertelt het waargebeurde verhaal over een aantal vrouwen en kinderen die 3 jaar en 7 maanden de Japanse krijgsgevangenkampen overleven.
Je wordt als lezer meegenomen in het verhaal van de Britse muzikante Norah Chambers en de Australische verpleegster Nesta James. De vrouwen hebben beide op hun manier ervoor gezorgd dat ondanks alles wat de vrouwen hebben moeten meemaken zij hun hoop niet verloren. Norah bracht met haar muziek leven in deze hel van een tijd voor andere gevangenen. Nesta nam haar verantwoordelijkheid als verpleegster samen met anderen. Ze was geliefd door haar inzet, dienstbaarheid en trouw.

De vrouwen van het kamp is een heftig verhaal waarin je als lezer ziet hoeveel veerkracht, hoeveel moed, hoe belangrijk vriendschap, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen men in die tijd in die verschrikkelijke ontberingen had. De vrouwen lieten de moed niet zakken en hielden hoop.

Ik wist wel dat de interneringskampen die door de Japanners waren opgericht er waren, maar ik had er nog niet echt over gelezen. Ik waardeer dan ook erg dat Heather Morris dit in zo’n indrukwekkend verhaal heeft geschreven.
Het heftige verhaal heeft me daar ook niet onberoerd gelaten. Het is zo geschreven dat het voor mij heel beeldend was en het me meenam in mijn gedachten in die tijd. Een gruwelijke tijd die in woorden tot leven kwam bij mij.
De vrouwen van het kamp is op een aangename manier geschreven waardoor het door iedereen die geïnteresseerd is gelezen kan worden. De beschrijvingen zijn beeldend en maken het inlevingsvermogen in het verhaal voor mij in ieder geval prettig en neemt me mee.

Het boek heeft me een andere kant van de Tweede Wereldoorlog laten lezen. Een verhaal wat ik zeker aanraad voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze verhalen.

Bedankt HarperCollins voor de mogelijkheid om dit bijzondere boek te mogen lezen.

Zomerlezen

 Dit is mijn allereerste blog, maar ook mijn allereerste keer Zomerlezen. Ik ben erg aan het zoeken naar hoe ik het aan moet pakken. Ondertu...