maandag 1 juli 2024

Jeroen Windmeijer - De vervalste Vermeer



De vervalste Vermeer is de voorloper op de trilogie van Jeroen Windmeijer over Delft.

Een suppoost van het museum Valse Kunst in het dorpje Vledder wordt voor dood
achtergelaten in een van de ruimtes van het museum. Daarnaast is er ook een schilderij ‘Christus en de overspelige vrouw’ verdwenen. Dit schilderij is een van de beroemdste vervalsingen van de wereld, geschilderd door Han van Meegeren. Deze schilder wilde het schilderij door laten gaan voor een echte Johannes Vermeer.
Het schilderij is ontvreemd met een behoorlijke hoeveelheid geweld. Waarom? Wat zit hierachter? De zoektocht naar de waarheid leidt terug naar een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis.

Jeroen Windmeijer is bestsellerauteur, bekend van Het evacomplex en het Isisgeheim. De vervalste Vermeer is dit keer geen dik boek maar een dun. Net als in zijn andere boeken is opnieuw kenmerkend korte hoofdstukken, ieder hoofdstuk wijdt zich aan een persoon of een gebeurtenis.

De vervalste Vermeer is de voorloper op een uiteindelijke trilogie rondom Delft. De stad met haar beroemde zonen en dochters. Een lokkertje dus en dat lijkt te werken!

Het boek begint met een korte bijbeltekst. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief waarin we in het heden meekijken met de museumdirecteur Renske Manting en in het verleden naar de gebeurtenissen van Han van Meegeren. Door deze opbouw kent het verhaal spanning en wil je na ieder stukje een stukje van de puzzel invullen. Het einde van het boek begint met de eerste drie hoofdstukken uit het boek ‘uit de schaduw van Vermeer’. Dit is het eerste deel van de trilogie en een interview met Jeroen Windmeijer zelf.

Jeroen Windmeijer heeft een levendige en unieke schrijfstijl. Het leest prettig en neemt je mee in de sterke verhaallijn. Door de afwisselingen tussen het heden en het verleden blijft het verhaal spannend. Het plot blijft door de verrassende wendingen spannend en boeiend.

De drie hoofdstukken van “uit de schaduw van Vermeer” aan het eind van de vervalste Vermeer maken de nieuwsgierigheid naar het vervolg in deze trilogie compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

updaten/aanpassen

 Het is even geleden, maar ik ben deze blog aan het updaten. Er stonden meer dan 150 recensies, maar zonder zoektermen/ labels erbij. Dit ko...